Sari la conținut

Cand este nevoie de o aliniere a rotilor


Cand este nevoie de o aliniere a rotilor, mai ales ca s-ar putea sa nu observi imediat, dar pe masura ce te urci la volanul masinii tale din ce in ce mai des, vei incepe sa observi ca ceva nu este in regula. Observi ca esti in deriva, intr-o directie sau alta, directia este de necontrolat, fapt ce rezulta ca unghiul rotilor este nealiniat.

Daca masina ta se deplaseaza intr-o parte si trebuie sa intorci volanul din pozitia centrala, pentru a evita sa virezi aiurea, acesta este cel mai sigur indiciu ca ai nevoie de o aliniere a rotilor. Sunt aspecte care se pot rezulta ca si cauze ale unei traversarii de gropi adanci, sau a unei lovituri directe de o bordura in timp ce parchezi.

Cand este nevoie de o aliniere a rotilor

Inainte de a merge la un atelier de reparatii auto, sau la un centru de service auto pentru a-ti alinia rotile, ar fi o idee buna sa verifici presiunea in anvelope. Anvelopele umflate insuficient pot determina, de asemenea, tragerea de directie a masinii intr-o parte, asa ca, elimina mai intai aceasta posibilitate.


De asemenea, este posibil sa doresti sa inspectezi anvelopele pentru a vedea daca exista semne de uzura la vreo anvelopa, cum ar fi uzura benzii de rulare de-a lungul unei margini, un alt semn al unei probleme de aliniere. Cu toate acestea, poate fi greu sa separi normalul de uzura excesiva, asa ca, daca nu esti bine pregatit in astfel de situatii, nu ar trebui sa tragi concluzii.

Vibratiile si trepidatiile rotilor de la masina ta sunt diferite de problemele de aliniere. Vibratiile sunt probabil cauzate de rotile dezechilibrate sau indoite (gropile pot face asta), sau pentru ca parti ale suspensiei sunt uzate, iar alinierea rotilor nu va rezolva aceste probleme.

Unele masini necesita doar ca rotile din fata sa fie aliniate, dar multe modele de masini necesita alinierea tuturor celor patru roti. Specificatiile de aliniere difera in functie de vehicul si nu este la fel de simplu ca sa te asiguri ca toate cele patru roti sunt indreptate catre drept inainte.

Alinierea rotilor nu este de obicei listata de producatorii de vehicule in programul de intretinere recomandat, asa ca, apare intrebarea cat de des ar trebui facuta. Daca masina ta se deplaseaza drept, precum o sageata, probabil ca rotile ei sunt aliniate corect. Chiar si asa, este o idee buna sa verifici alinierea anual, cum ar fi atunci cand rotesti sau inlocuiesti anvelopele.


Cu siguranta ar trebui sa o faci atunci cand cumperi anvelope noi, astfel incat acestea sa nu inceapa imediat sa se uzeze neuniform. Multe magazine de piese auto garantează functionarea alinierii rotilor timp de pana la un an, asa ca profita de acest aspect si nu neglija o astfel de oferta.

Cand este nevoie de o aliniere a rotilor
Distribuie prietenilor