Sari la conținut

Cand trebuie inlocuita sonda lambda


Când trebuie inlocuita sonda lambda, stiind ca aceasta sonda este o parte importanta a sistemului de control al emisiilor a unui vehicul si ajuta la mentinerea motorului pentru o buna functionare si la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera. Înlocuirea sondei lambda trebuie efectuata atunci când apar semne de defectiune, precum si dupa o perioada de timp sau kilometri parcursi, dupa cum indica producatorul.

Sonda lambda este un senzor important în sistemul de control al motorului unei masini. Aceasta masoară nivelul de oxigen din gazele de esapament si furnizeaza aceste informatii catre unitatea de control a motorului (calculatorul), pentru a regla amestecul de combustibil si aer. În timp, sonda lambda poate deveni defecta si trebuie înlocuita.

Când trebuie inlocuită sonda lambda

Sonda lambda trebuie inlocuită atunci cand prezinta simptome de defectiune, sau cand apar probleme la nivelul motorului. Aceste simptome pot include cresteri ale consumului de combustibil, functionare neregulata a motorului, scaderea performantelor, sau aprinderea luminii de avarie a motorului.


De asemenea, sonda lambda poate fi afectata de expunerea la aditivi din combustibil, sau de functionarea necorespunzatoare a injectoarelor. In general, se recomanda verificarea periodica a starii sondei lambda si inlocuirea acesteia la aproximativ 100.000 de kilometri, sau conform recomandarilor producatorului.

Este important sa consulti un service autorizat, asa cum este unitatea noastra Taviandra, pentru a diagnostica si remedia problemele legate de sonda lambda, dar, totusi, iata câteva semne care pot indica ca sonda lambda trebuie înlocuita:

Cresterea consumului de combustibil
Daca observi ca masina ta consuma mai mult combustibil decât de obicei, acesta poate fi un semn ca sonda lambda nu functioneaza corect si nu furnizeaza date precise calculatorului motorului, pentru a regla amestecul de aer si combustibil.

Indicatorul din bord al motorului de control (Check Engine Light)
O sonda lambda defecta poate declansa iluminarea martor din bord „Check Engine Light” (sau „Service Engine Soon” in unele vehicule). Daca acest indicator se aprinde, este recomandat sa verifici codurile de eroare ale computerului de bord pentru a identifica problema, aspect pe care-l poti rezolva in cadrul service auto Taviandra.


Performanta slaba
O sonda lambda defectă poate duce la o performanta scazută a motorului, inclusiv la pierderea de putere si la accelerarea dificila.

Emisii crescute
Daca masina ta nu trece testul de emisii, sau emite mai multe gaze cu efect de sera decat este permis de reglementarile actuale, acest lucru poate fi un semn ca sonda lambda nu funcționează corect.

Inlocuire sonda lambda

Înlocuirea sondei lambda este o interventie relativ simpla care poate fi realizata de un mecanic calificat din cadrul unitatii noastre. Este recomandat sa ne vizitezi pentru a verifica starea sondei lambda si, daca este necesar, pentru a o înlocui. Este important sa iei în considerare faptul ca aceste simptome pot fi, de asemenea, rezultatul altor probleme in sistemul de admisie sau de control al motorului. Acest lucru se datoreaza faptului ca este esential sa efectuati un diagnostic corect.

Te invitam sa ne contactezi, fie prin telefon, fie direct la sediu, prin accesare Pagina Contact. Angajatii nostri vor iti sta la dispozitie, pentru a parcurge etapele rezolvarii interventiei.
Cand trebuie inlocuita sonda lambda

Distribuie prietenilor