Sari la conținut

Ce este un amortizor auto si rolul lui


Ce este un amortizor auto si rolul lui, cunoscându-se că amortizorul auto este un component esențial al sistemului de suspensie al unui vehicul, iar rolul principal al acestuia este de a atenua sau de a absorbi șocurile și vibrațiile produse de roțile mașinii în timpul deplasării acesteia pe drumuri accidentate sau care sunt neuniforme. Această componentă este esențială pentru confortul și siguranța la volan. Amortizoarele defecte pot deveni rapid un risc semnificativ de siguranță, care, din păcate, nu este întotdeauna vizibil imediat.

Amortizoarele funcționează în tandem cu arcurile sau alte elemente de suspensie, pentru a menține roțile în contact cu suprafața drumului în mod constant. Acesta ajută la menținerea controlului asupra mașinii și la prevenirea alunecării sau pierderii aderenței în condiții dificile de condus.

Ce este un amortizor auto si rolul lui

După cum s-a mentionat, amortizoarele sunt esențiale pentru confortul și siguranța conducerii într-un vehicul. Forțele denivelărilor de pe drum acționează asupra masei nesusținute a vehiculului în timpul conducerii. Amortizoarele au rolul de an absorbi aceste forțe și de a readuce corpul la locul său de origine cât mai repede posibil.


În plus, amortizoarele au scopul de a reduce vibrațiile produse de roți. Confortul de conducere ar fi foarte afectat fără amortizoare. În plus, amortizoarele oferă roților cea mai bună aderență posibilă. În zilele noastre, vehiculele au de obicei amortizoare telescopice hidraulice, deși amortizoarele mecanice cu arcuri lamelare sunt utilizate în principal la camioane. Uleiul de amortizor este fluidul folosit în amortizoarele hidraulice.

O mișcare a pistonului este cauzată de socurile cauzate de mișcarea vehiculului. Acest lucru face ca uleiul amortizorului să pătrundă în canalele de apă. În consecință, energia cinetică a mașinii este transformată în energie termică și, prin urmare, este absorbită ușor.

Există amortizoare de presiune pe gaz pe lângă cele de ulei. În comparație cu amortizoarele tradiționale cu ulei, forța lor de amortizare nu scade nici măcar în timpul călătoriilor mai lungi. În amortizoarele cu presiune de gaz, azotul este adăugat și la amortizoare pentru an evita formarea de spumă. Gazul presurizează uleiul, împiedicând formarea spumei.

Cauze comune defecțiuni amortizoare

Defectele amortizoarelor pot apărea ca urmare a sarcinilor extreme individuale, cum ar fi deteriorarea suprafeței drumului. Este valabil și pentru efectele mecanice care apar ca urmare a unui accident. În cele din urmă, acesta este singurul caz. Defectele amortizoarelor sunt de obicei cauzate de uzură. Riscul acestui lucru crește odată cu numărul de kilometri parcurși de mașină. Riscul crește dacă conduceți frecvent pe teren accidentat (de exemplu, pe uscat sau pe drumuri neasfaltate).


Concluzie

Pentru a oferi un condus sigur și confortabil, amortizoarele trebuie să fie în stare bună de funcționare. Acestea se pot deteriora în timp, ceea ce poate afecta performanța suspensiei și calitatea conducerii. Verificarea și întreținerea periodică a amortizoarelor este esențială pentru a vă asigura că vehiculul dumneavoastră funcționează corect.

Ce este un amortizor auto si rolul lui

Distribuie prietenilor