Sari la conținut

Ce se intampla cand alimentezi gresit


Ce se intampla cand alimentezi gresit, mai ales ca este un aspect care se poate intampla oricarui sofer, care poate fi obosit sau distrat, ori cand inchiriaza sau imprumuta o masina care functioneaza cu alt tip de combustibil. Astfel, de multe ori, ajuns la o pompa de alimentare si odata introdus furtunul de la benzinarie, se poate alimenta din neglijenta cu o cantitate inadecvata de combustibil.

Consecintele alimentarii cu combustibil gresit pot varia in functie de masina si de cantitatea de combustibil incorect cu care ai alimentat. Motoarele si tehnologiile sofisticate ale masinilor moderne, pot fi sensibile la combustibilul inadecvat. Acest lucru poate provoca probleme precum performanta slaba a motorului, probleme de pornire, supraincalzire si chiar deteriorarea componentelor motorului. Daca nu se actioneaza rapid, acest lucru poate duce la reparatii costisitoare.

Ce se intampla cand alimentezi gresit

Exista sanse mari sa observi acest lucru doar atunci cand motorul se defecteaza. Atunci nu ai de ales decat sa apelezi la servicii de asistenta rutiera. Ei sunt cei care vor remorca masina la un atelier auto pentru a rezolva in continuare problema.


Benzina intr-o masina diesel

Daca rezervorul unei masini diesel este umplut cu benzina, motorul poate suferi daune semnificative. Motorina este putin „mai groasa” decat benzina si are si functie de lubrifiere. Benzina, pe de alta parte, este mult mai saraca in compozitie si, prin urmare, nu lubrifiaza. Chiar si o cantitate modesta de benzina poate dilua motorina intr-o asemenea masura incat efectul de lubrifiere este insuficient si sistemul de combustibil este deteriorat.

Daca nu bagi de seama si pleci de la statie dupa alimentare, motorul va incepe sa pulverizeze in cateva sute de metri, dupa care se va opri automat. Nu exista altceva decat sa apelezi la un serviciu de tractari auto. Dar daca descoperi la fata locului ca ai pus benzina intr-o masina diesel, cu siguranta nu ar trebui sa pornesti motorul. Nici macar sa pui contactul, deoarece pompa de combustibil va incepe sa functioneze pentru a crea presiune in sistemul de injectie.

Daca combustibilul gresit este deja in sistemul de combustibil, nu numai rezervorul trebuie golit, ci si intreaga instalatie trebuie sa fie golita, curatata si echipata cu un nou filtru de combustibil.

Motorina intr-o masina pe benzina

Este mai putin grav daca motorina este alimentata intr-o masina pe benzina. Motorina arde mai rau decat benzina, mai ales la un motor pe benzina cu temperaturi de aprindere mai scazute si presiune de injectie mai mica.


Daca un rezervor de benzina gol este umplut complet cu motorina, motorul nu va mai porni, chiar dupa multe incercari. Rezervorul trebuie desigur golit complet. In cel mai rau caz, bujiile trebuie inlocuite, mai ales ca acestea au fost pulverizate frecvent cu motorina nearsa. In plus, motorina face ca nivelul uleiului sa creasca, deoarece, nearsa, poate trece pe langa segmentii pistoanelor direct in baia de ulei.

Daca in rezervorul de benzina s-a adaugat relativ putina motorina, problema poate fi rezolvata destul de rapid prin amestecarea cu cat mai multa benzina. Cu cat este mai putina motorina in amestecul de benzina, cu atat motorul functioneaza mai bine si cu atat „fumeaza” mai putin. Dupa una sau doua umpleri complete, motorul functioneaza din nou ca unul fara probleme.

Concluzie

Daca descoperi ca ai facut o greseala cu combustibilul, este important sa nu pornesti motorul, nici sa nu pui contactul, pentru ca majoritatea masinilor sunt echipate cu pompe electrice de combustibil. Acestea incep deja sa umple conductele de combustibil fara ca motorul sa porneasca. Recomandat este sa soliciti rapid asistenta de la un service auto. Pentru a preveni daunele semnificative, golirea si curatarea sistemului de alimentare cu combustibil ar putea fi necesare.

In astfel de cazuri, nu ar trebui sa existe cheltuieli majore cu curatarea sistemului de combustibil. Un lucru este cert: in astfel de situatii, trebuie sa reactionezi foarte repede si cel mai bine este sa te consulti cu profesionisti. Asa ca, daca ai prieteni mecanici, este bine sa fie apelati imediat si sa anunti ce s-a intamplat, sau, de ce nu, apeleaza si la ajutorul personalului statiei de alimentare, deoarece, probabil, s-a ocupat de un astfel de caz de mai multe ori.

Citeste si: Cauze scadere putere motor masina
Ce se intampla cand alimentezi gresit

Distribuie prietenilor