Sari la conținut

Înlocuirea unei roți de mașină pas cu pas


Înlocuirea unei roți de mașină pas cu pas, stiind ca înlocuirea unei roți de mașină poate părea o sarcină simplă, dar trebuie să fii atent la detalii pentru a te asigura că o faci în condiții de siguranță.

Iată, prin randurile afisate in acest articol auto din blog, un ghid pas cu pas, pentru cei neinițiați, despre cum se înlocuiește o roată de mașină.

Unelte și materiale necesare
Cheie cu cap hexagonal (cheie cruce sau cheie cu cap hexagonal potrivită pentru șuruburile de roți ale mașinii tale), roată de rezervă (roată de rezervă potrivită pentru mașina ta), cric (dacă nu este deja inclus în vehicul), cheia antifurt pentru roată (dacă este prevăzuta).

Înlocuirea unei roți de mașină pas cu pas

Pregătește mașina
Asigură-te că mașina este parcată într-un loc sigur și plan. Oprește motorul și trage sau pune frâna de mână.


Identifică punctul de ridicare

Consultă manualul mașinii pentru a afla punctele de ridicare recomandate. De obicei, aceste puncte sunt marcate cu mici săgeți sau indicatoare pe pragurile laterale ale mașinii.

Slabeste roata cu probleme
Folosește cheia pentru a slăbi șuruburile de roată (dar nu le scoate complet încă).

Ridică mașina
Folosește cricul pentru a ridica mașina în aer folosind punctele de ridicare identificate. Ridică mașina suficient de sus pentru a putea îndepărta ușor roata.


Scoate roata uzată
Scoate roata uzată și pune-o deoparte, dupa care inlocuiește cu roata de rezervă, fixand-o pe butucul roții și strânge câteva șuruburi manual pentru a o menține în poziție.

Strânge prezoanele, sau piulitele
Folosește cheia pentru a strânge șuruburile în cruce, într-o ordine diagonală. Strânge-le cât de mult poți cu mâna, dar nu le strânge complet cu cheia.

Coboară mașina
Manevrează cricul cu atenție pentru a coborî mașina pe sol, după care strânge șuruburile, folosind cheia pentru a le strânge, cu o forță potrivită.

Verifică presiunea anvelopei
Verifică presiunea pneului de rezervă și ajustează-o dacă este necesar si depozitează roata uzată în portbagaj sau în spațiul corespunzător.

Verifică-ți munca
Revizuieste roata de rezervă și asigură-te că toate șuruburile sunt bine strânse.

De final
Înlocuirea unei roți de rezervă este un proces esențial pe care fiecare șofer ar trebui să-l cunoască, iar acest ghid oferă o prezentare generală a procesului de înlocuire a unei roți de mașină, dar amintește-ti că procedura exactă poate varia în funcție de marca și modelul mașinii tale. Consultă întotdeauna manualul mașinii pentru instrucțiuni specifice și recomandări de siguranță.

Este important să-ți cunoști mașina și să fii pregătit pentru orice situație de urgență pe drum. Dacă nu ești sigur de procedura de înlocuire a roții, este întotdeauna mai bine să ceri ajutor de la cineva care are experiență, sau să apelezi un serviciu de asistență rutieră.

Înlocuirea unei roți de mașină pas cu pas
Distribuie prietenilor